Om deze doelen te bereiken zetten we call-to-actions (CTA) in. Denk hierbij aan formulieren zoals contactformulieren en nieuwsbrief formulieren, maar ook buttons zoals bestel- en verzendbuttons of aanmeldbuttons. Ook kan een CTA in de vorm van een pop-up venster gebruikt worden. Pas echter wel op dat je je bezoekers hier niet mee irriteert. Hoe duidelijker jouw CTA, hoe beter de bezoeker weet welke actie hij moet ondernemen.
Een sterke call-to-action gebruikt actieve taal, met een werkwoord dat een handeling uitdrukt (kopen, bestellen, proberen, downloaden, profiteren, besparen, etc.). Maar kies je voor een gebiedende wijs of het hele werkwoord? Een gebiedende wijs is krachtiger, maar ook dwingender. Het advies? Wissel af en zorg dat de belangrijkste call-to-action zich onderscheidt van secundaire call-to-actions. Een nuttige vuistregel:
- Gebruik de gebiedende wijs voor een actie die in het nu plaatsvindt en een duidelijk commando is (download, in winkelwagen, bestel nu).
- Gebruik het hele werkwoord voor acties die een tussenstap zijn (Gegevens wijzigen, afhalen in één van onze winkels)
Vermijdt jaren 90 praktijken en vermijd de ‘klik hier’ knoppen. Zoekmachines als Google hechten waarde aan linktekst. Mede op basis van deze tekst bepalen zij wat het onderwerp is van de pagina waar je naar linkt. Als je ‘Klik hier’ als klikbare tekst gebruikt om te linken naar je pagina over een product of dienst, zal Google denken dat ‘Klik hier’ een belangrijk onderwerp van de pagina is. Daar wil je natuurlijk niet op gevonden worden.
De kleur van call-to-actions is veelbesproken, maar ook onbegrepen. Om een psychologische mythe door te prikken: er bestaat niet één beste kleur voor een knop. Vaak wordt op basis van emotionele associatie een kleur aan- of afgeraden voor call-to-actions. De praktijk wijst echter anders uit. Zo zou rood een negatief gevoel en de associatie met ‘Stoppen’ oproepen, maar binnen de juiste context kan een rode knoppen heel succesvol zijn.
Bij het ontwerpen van een call-to-action is belangrijk een kleur te kiezen die contrasteert met het design van de website. Een oranje knop binnen een oranje huisstijl heeft geen zin. Je call-to-action moet eruit springen binnen het design. Oranje, groen, geel en rood werken goed, omdat ze vaak niet de hoofdkleur in een huisstijl zijn. Je ogen registreren geel, rood en groen bovendien beter dan bijvoorbeeld blauw en paars.
Als een call-to-action niet wordt gezien heeft deze ook weinig nut, bezoekers van je site moeten zonder moeite je call-to-action zien. Net als met kleur is de context waarbinnen de call-to-action wordt gebruikt erg belangrijk. Het advies om een call-to-action altijd bovenaan de pagina of boven de fold te plaatsen, is wat kort door de bocht. Voor de keuze van de positie is het nuttig even stil te staan bij de besluitvorming van de bezoeker.
Over een complex product of onderwerp heeft een bezoeker meer informatie nodig voordat hij tot actie over gaat. A/B-testen laten dan ook zien dat bij complexere producten een call-to-action lager op de pagina vaak beter werkt, ná voldoende uitleg en drempelverlagende informatie. Bij langere pagina’s is het verstandig om zowel bovenaan als onderaan een call-to-action op te nemen.
Hallo! Hier ben ik! Trek de aandacht van je bezoeker, dat is tenslotte waar het om draait. Alleen een knop plaatsen is niet de oplossing, de indeling van de pagina waarbinnen de knop gebruikt wordt is van grote invloed op hoe een gebruiker de informatie verwerkt. Wat de minste inspanning kost voor de gebruiker, wordt het beste opgemerkt. Een simpel voorbeeld: een grotere knop valt meer op, maar er zijn meer aandachtspunten:
- Witruimte: door gebruik te maken van witruimte rond de call-to-action kun je er extra nadruk op leggen. Een vergelijkbaar effect bereik je door de knop met de belangrijkste informatie in een kader te plaatsen. Een knop als focuspunt binnen een kader dwingt je te kijken. Grote labels zoals Spotify, Facebook en Twitter passen dit toe op inlog- & registratiepagina’s.
- Visuele hulplijnen: met lijnen, pijlen of (in mindere mate) de kijkrichting van gezichten kun je de call-to-action extra benadrukken. Je bouwt zo een gevoel van richting in, dat heel krachtig kan zijn.
Naast herkenbaarheid is de grootte van de call-to-action belangrijk. Met het formaat kun benadrukken waar je de belangrijkste handelingen op de pagina uit kunt voeren.
Er zijn geen voorwaarden of regels voor de ideale afmeting. Voorwaarde is dat een knop groot genoeg is ten opzichte van andere pagina-elementen. Een knop kan gerust 200 tot 300 pixels breed zijn. Overdrijf ook niet, een al te grote knop werkt averechts. Testen wat het beste werkt is een must om meer conversies te behalen door middel van je call-to-action.
Voor een maximaal effect moet de call-to-action een logisch onderdeel van de flow zijn. Staat een knop onder of naast de belangrijkste informatie dan kan een gebruiker hem bijna niet missen. De principes uit de Gestalttheorie ondersteunen dit: mensen zoeken naar samenhang en wat dichtbij elkaar staat, lijkt bij elkaar te horen. Een call-to-action in de rechterbovenhoek en uitleg die links onderin staat is minder effectief dan wanneer je dit direct naast elkaar zou plaatsen.
Maak tenslotte gebruik van een extra trigger vlakbij je call-to-action om de gebruiker net dat extra zetje geven. Dit kan door het gebruiken van overtuigingsprincipes:
- Een afteltimer (schaarste)
- Reviews, likes of ratings (sociale bewijslast)
- Keurmerken (autoriteit)
We hebben het nu veel over de vormgeving van een call-to-action gehad. Maar in de praktijk gaan tekst en vormgeving natuurlijk hand in hand. Tekst vertelt waarom iemand moet klikken, design waar iemand moet klikken. Ga dus met een redacteur en een designer aan de slag met je call-to-actions en combineer de tips uit dit blog met de best practices van call-to-actions schrijven.
Een goede pagina bevat een CTA waarmee je een bezoeker naar een plek in je website leidt waarmee je uiteindelijk geld kunt verdienen. Zorg ervoor dat je CTA altijd goed zichtbaar is en dat je gebruik maakt van actief taalgebruik op de knop, zodat je iemand ook echt aanspoort tot actie en dat de bezoeker weet wat er gaat gebeuren als hij of zij iets invult en/of op de button drukt. Voer tot slot verschillende AB-tests uit, zodat je zeker weet dat je geen conversies misloopt door verkeerd gebruik van de CTA.
Hulp nodig met het maken en/of testen van een CTA? Neem vrijblijvend contact met ons op om meer resultaat te behalen met je CTA.