
Maak je website ‘Black Friday ready’
Black Friday staat voor de deur. Het wereldwijde e-commerce weekend is sinds een aantal jaar allang niet meer alleen voor de Amerikaanse markt relevant. Sinds 2015 is het ook voor veel Nederlandse (e-commerce) retailers, een van de drukste dagen van het jaar geworden. Dit jaar wordt weer een groei van 40 procent verwacht voor Black Friday. Dit brengt het shopgedrag op 292 procent ten opzichte van normale dagen.
Online winkels profiteren naar verwachting meer van de Black Friday verkeer dan fysieke winkels. Dertig procent van de Black Friday fans verwacht hoofdzakelijk of uitsluitend online te gaan winkelen, 16 procent denkt dat hoofdzakelijk of uitsluitend in fysieke winkels te gaan doen. Bol.com en MediaMarkt worden het meest genoemd als outlets waar men zeker een kijkje gaat nemen. (bron: Emerce)
Eind oktober beginnen consumenten al met zoeken naar Black Friday-deals. Een goede voorbereiding is een vereiste. Deze tips helpen je voor te bereiden op Black Friday 2017.
1. Voorraad en bezorging
Zorg dat je voorraad op orde is, zodat je maximaal kunt draaien. Tenzij je Black Friday juist inzet om van je voorraad af te komen. Beloof verder geen next-day delivery bij Black Friday, puur uit logistiek oogpunt is het handiger om de bezorgtijd ruimer te maken tijdens deze dagen. De consument komt juist deze dag voor goede scherpe deals, niet voor snelle bezorging. Overpromise dus niet. Probeer ook voor meer capaciteit in je distributiekanaal te zorgen, om problemen en ontevreden klanten te voorkomen.
2. Mobile first
De kans dat de consument zijn keuze al gemaakt heeft op mobile is zeer groot. En gezien het feit dat door ruim 76 procent van de internetgebruikers gebruik wordt gemaakt van een smartphone, is het optimaliseren van de crossdevice-ervaring van je klanten zeer aan te raden. Is jouw webshop mobile friendly? Dat test je simpel met Google’s mobile friendly test.
3. Bied uitgebreide betaalmogelijkheden
Verminder het afhaakpercentage in je winkelwagen door bijvoorbeeld zoveel mogelijk betaalmogelijkheden aan te bieden of biedt consumenten een meevaller door op het laatste moment nog korting te geven door middel van een kortingscode.

4. Schreeuw het van de daken
Die mooie korting is geweldig, maar als niemand het weet, loop je alsnog omzet mis. Begin een paar dagen van te voren vast met zaaien op social media. Richt bijvoorbeeld Facebookcampagnes in met als doel awareness onder je fanbase, look-a-like audience en koopjesjagers. Doe een countdown tot aan Cyber Friday en zet vervolgens promoties in die aanzetten tot conversies. Denk bij deze promoties bijvoorbeeld aan kortingscodes (in ruil voor inschrijving op de nieuwsbrief) of een Facebook carrousel in met producten uit de cyber sale.
5. Last but not least
Zet je schrap!
Verhoog je conversiepercentage
Op basis waarvan maak jij beslissingen voor je website en zorg je dat een bezoeker een klant wordt? Waarschijnlijk weet je globaal wel wie je bezoekers zijn. Maar kun je op basis van deze informatie ook voor hen beslissen hoe je website eruit moet zien? En is dat wel écht zo? Grote kans dat je teveel denkt vanuit het perspectief van je bedrijf. Conversie optimalisatie geeft inzicht in het bezoekersgedrag en vertaalt dit naar heldere adviezen voor je website. Door Conversie Optimalisatie toe te passen verbeteren we je website stap voor stap, met als uiteindelijk doel het verhogen van het conversiepercentage. Dit leidt vervolgens weer tot een hogere omzet. Op deze manier kunnen we weer meer uit het bestaande marketingbudget halen.